یکی از انواع پمپ که در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد، پمپ آب طبقاتی و پمپ سانتریفیوژی است که از انواع پمپ های دینامیکی و پمپ آب کشاورزی به شمار می رود. روند کار این پمپ ها به گونه ای است که با چرخش یک پروانه سیالات را به حرکت در می آورند و آنها را در مسیری که مشخص شده انتقال می دهند.
انرژی چرخش پروانه از طریق یک الکتروموتور تامین می شود و هر چقدر توان موتور بیشتر باشد، هد پمپ بیشتر خواهد بود. معمولاً انواع پمپ طبقاتی را به دو دسته افقی و عمودی تقسیم می کنند. در ادامه این مطلب از سایت هایپر مارکت پمپ قصد داریم تفاوت پمپ طبقاتی افقی و عمودی را مورد بررسی قرار دهیم و این موضوع را روشن کنیم که کدام یک به کار ما می آید.

تفاوت پمپ طبقاتی افقی و عمودی

آشنایی با پمپ طبقاتی افقی و عمودی

برای درک بهتر فرق پمپ طبقاتی افقی و عمودی باید هر کدام از این دو محصول را به صورت جداگانه بشناسید و ویژگی های آنها را درک کنید. روند کار پمپ طبقاتی افقی و عمودی در بعضی نقاط اشتراک ها و تفاوت هایی با هم دارند که همین موارد تعیین کننده کاربرد اصلی آنها برای ما خواهند بود. روند کاری این پمپ ها به صورتی است که بعد از روشن شدن موتور پروانه آنها شروع به چرخش خواهد کرد و سیالات مختلف را به حرکت در می آورد.
پمپ های طبقاتی عمودی و افقی تعداد پروانه بیشتری نسبت به پمپ های سانتریفیوژ ای دارند و در نتیجه دبی و هد پمپ در آنها بیشتر است. در بخش های بعدی شباهت ها و تفاوت های پمپ طبقاتی عمودی و افقی را برای شناخت بهتر این دو محصول با هم بررسی خواهیم کرد.

 

ساختار پمپ طبقاتی افقی و عمودی چگونه است؟

آشنایی با ساختار پمپ طبقاتی اجازه می دهد فرق پمپ طبقاتی افقی و عمودی را بهتر درک کنید. قبلا به این موضوع اشاره کردیم که در پمپ های طبقاتی از تعدادی پروانه استفاده شده اند که آنها را بر روی یک یا چند محور مختلف قرار داده اند. نحوه قرار گیری این پروانه ها می توانند به صورت سری و موازی باشد.

در پمپ هایی که پروانه ها به صورت سری در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، فشار خروجی پمپ بالا خواهد بود. همچنین در نمونه هایی از پمپ طبقاتی که پروانه های آن به صورت موازی در کنار یکدیگر قرار دارند، شاهد افزایش فشار انتقال آب هستیم.

 

پمپ طبقاتی عمودی

 

تفاوت پمپ طبقاتی افقی و عمودی

تفاوت پمپ طبقاتی افقی و عمودی را باید با توجه به نحوه عملکرد و ساختار این تجهیزات مورد بررسی قرار داد. موارد زیر را می توان عمده ترین تفاوت های پمپ طبقاتی افقی و عمودی نامید که در ادامه به شکل دقیق تری به آنها می پردازیم.
در پمپ های افقی شافت موتور به صورت افقی قرار گرفته اما در نمونه های عمودی شافت به شکل عمودی قرار داده شده است.
معمولاً در شرایط کاری مشابه استهلاک پمپ طبقاتی عمودی از نمونه های افقی کمتر است.
در شرایطی که قصد استفاده از پمپ عمودی را دارید، امکان نصب آنها به شکل موازی برای شما وجود خواهد داشت. در نتیجه امکان تولید فشار آب بیشتر برای کاربر وجود دارد.
بعد از نصب پمپ های افقی معمولاً فضای بیشتری را از نمونه های عمودی اشغال می کنند. در نتیجه اگر به دنبال الکتروپمپ با حجم کوچک تر هستید، نمونه های عمودی گزینه های بهتری خواهند بود.
نحوه قرارگیری پروانه ها در پمپ طبقاتی عمودی به شکلی است که فشار آب یا سیالاتی که قصد پمپاژ آنها را دارید، یکنواخت تر خواهد بود.
پمپ طبقاتی افقی سر و صدای زیاد تری از پمپ طبقاتی عمودی تولید می کند.
در زمان نصب پمپ طبقاتی افقی بالانس کردن این تجهیزات اهمیت زیادی دارد و کار بسیار حساسی است. اما پمپ های عمودی روند نصب ساده تری دارند و بالانس آنها نیز ساده تر خواهد بود.

 

شباهت پمپ عمودی و افقی

حال که درباره تفاوت پمپ طبقاتی افقی و عمودی مطلع شده اید، بهتر است شباهت های این دو محصول را نیز بدانید. در ادامه این موارد را به تفسیر خدمت شما معرفی خواهیم کرد.
روش کارکرد و کاربرد پمپ های طبقاتی افقی و عمودی تقریباً یکسان هستند و بیشترین کاربرد آنها در صنایع مربوط به کشاورزی است. همچنین امکان استفاده از آنها در سیستم های تصفیه آب یا booster pump ها وجود دارد.
پمپ طبقاتی افقی و عمودی هر دو به گونه ای طراحی شده اند که مخصوص انتقال آب صاف و فاقد ریز ذرات جامد هستند.
پمپ های طبقاتی عمودی و افقی هیچکدام قابلیت مکش منفی ندارند و در نتیجه فشار کاری وارد شده به آنها نسبت به سایر انواع پمپ کمتر است. این موضوع در شرایط کاری مشابه باعث افزایش طول عمر مفید پمپ های طبقاتی میشود.
باتوجه به تعداد طبقه های پمپ، فشار تولیدی نهایی هر دو محصول متفاوت خواهد بود. می توان گفت اصطلاحاً هر طبقه میزان فشار خاصی تولید می کند و قدرت مکش نهایی پمپ حاصل جمع توان مکش هر طبقه است.
معمولاً از نظر مواد اولیه مورد استفاده برای ساخت این این دو محصول یکسان هستند و بخش هایی مانند بدنه و پروانه آنها از متریال ثابتی مانند شدن یا استیل تولید می شوند.
پمپ های طبقاتی افقی و عمودی را در زیر مجموعه پمپهای سانتریفیوژی قرار می دهند.

 

پمپ های طبقاتی افقی و عمودی در چه شرایطی کاربرد دارند

با توجه به شباهت و تفاوت های پمپ طبقاتی افقی و عمودی، این محصولات در موارد زیر کاربرد دارند:
قابل استفاده برای تامین فشار آب مورد نیاز در ساختمان های تجاری، مسکونی و…
استفاده در صنایع گوناگون برای انتقال سیالات
قابل استفاده در صنایع آب و فاضلاب و تصفیه آب
پرکاربرد در صنایعی که از سیستم های ترمودینامیک استفاده می کنند.
صنایع پتروشیمی و نفت و گاز
کاربرد گسترده در کشاورزی و آبیاری
البته باید در نظر داشته باشید که موارد بالا تنها بخشی از کاربردهای پمپ های طبقاتی افقی و عمودی هستند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی ساخت این تجهیزات موارد استفاده از آنها نیز گسترده تر شده و حتی در صنایع مانند تولید مواد غذایی، تولید دارو و… نیز کاربرد دارند.

 

پمپ طبقاتی افقی

 

ویژگی های پمپ های طبقاتی افقی و عمودی

شناخت ویژگی های اصلی پمپ های طبقاتی افقی و عمودی اجازه میدهد تا برنامه ریزی بهتری برای خرید و استفاده از آنها داشته باشید. در ادامه ویژگی های اصلی این محصولات را با هم مورد بررسی دقیق تری قرار خواهیم داد.
معمولاً برای تولید شافت این پمپ ها سراغ استیل می روند.
استفاده از استیل و چدن برای ساخت پروانه و بدنه این پمپ ها باعث شده تا در برابر عوامل مختلف مانند زنگ زدگی و سایش مقاومت بالایی داشته باشند.
برای افراد با نیازهای مختلف این پمپ ها در انواع متفاوتی تولید می شوند که در یک دسته بندی کلی بر اساس سایز خروجی می توان آنها را بین ۱ تا ۳ اینچ دسته بندی کرد.
دبی پمپ طبقاتی معمولاً بالا بوده و توانایی پمپاژ آب یا سیارات دیگر در حجم ۴۵ تا ۵۵ متر مکعب بر ساعت را دارد.
معمولاً فشار کارکرد پمپ های طبقاتی برای انتقال سیالات ۳۰ بار می باشد.
یکی دیگر از پارامترهای تاثیرگذار بر روی روند کار پمپ دور موتور است. هرچقدر دور موتور بیشتر باشد و قدرت بیشتری را در اختیار پروانه برای چرخش قرار دهد، میبینیم که روند کار پمپ به ترتیب می شود و هد نهایی آن افزایش می یابد.

 

جمع بندی

در صورتی که برای خرید پمپ طبقاتی عمودی یا افقی نیاز به مشاوره دارید، می توانید با کارشناسان هایپر مارکت پمپ در ارتباط باشید.